Pilates komt oorspronkelijk van de naam “Contrology” en het is een methode ontworpen voor het trainen van het hele lichaam, zodat jij meer energie kunt krijgen uit je dagelijkse leven. In het begin van de 20e eeuw heeft Joseph Pilates deze oefeningen bedacht om de kleinere en stabiliserende spieren van het lichaam net zo goed te laten werken als de krachtpatsers zoals de beenspieren.  

De nadruk in de Pilates ligt dan ook op de kernspieren ook wel het powerhouse genoemd. Dit zijn de spieren rondom de wervelkolom; denk aan de diepere laag buikspieren, rugspieren, ademhalingsspieren, bekkenbodemspier ect. Het doel is om deze kernkracht te gebruiken om duurzame bewegingspatronen te ontwikkelen door het hele lichaam. 

Pilates is een samenspel van oefeningen tussen souplesse, kracht en concentratie, die elkaar vloeiend opvolgen. Jij doet oefeningen waarbij jij je geest gebruikt om de spieren van je lichaam te controleren. Overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren worden geactiveerd, waarbij wij kijken naar de lijnen van jouw lichaam. Kracht wordt in evenwicht gebracht met mobiliteit en flexibiliteit, waarbij je bepaalde bewegingen beter kan uitvoeren. Tijdens de “total bodyworkout” ben je bewust en plezierig bezig met je lichaam en geest.