Bij Pilates denken veel mensen in eerste instantie aan een soort van yoga. Ik hoor vaak, Pilates is denk ik langzaam niet heel inspannend en is vooral geschikt voor vrouwen om een lang en slank lichaam te krijgen. 

Pilates is echt veel meer dan alleen een “lang en slank” figuur en het is zeker een misvatting dat het alleen voor vrouwen is. Pilates is voor iedereen geschikt ongeacht, geslacht, leeftijd, grootte vaardigheiden en huidige conditie. 

Het Pilates repertoire, met oefeningen op de mat, Reformer, Chair, Barrel en Cadillac, bestaat uit meer dan 600 oefeningen en variaties. Hierdoor kunnen wij heel goed de les aanpassen op ieder individu, of je nou een beginnende sporter bent, een zittend beroep hebt, rugklachten hebt, zwanger bent, het verlengde van een revalidatie ondergaat, angst hebt of een professioneel atleet bent. Studies hebben aangetoond dat Pilates de kwaliteit van het leven verbeterd. Het heeft een positief effect op een overprikkelde mind en kan ervoor zorgen dat je weer pijn vrij door het leven gaat, het verminderen van rugklachten wordt vaak verholpen. Het wordt steeds meer aanbevolen door artsen en fysiotherapeuten voor algemene gezondheidsdoelstellingen, blessurepreventie en het verlengde van een revalidatie 

De nadruk van Pilates ligt vaak op de kern (of centrum) waaruit elke beweging uit voorkomt. Denk aan buikspieren, rugspieren, ademhalingsspieren, bekkenbodem en wervelspiertjes. De kern (of centrum) bestaat uit alle omringde spieren vanuit de wervelkolom. Deze wil je sterk en buigzaam houden zodat de wervelkolom het lichaam kan ondersteunen en stabiliseren. 

10 voordelen van een Pilates workout:

  1. Het verbetert de kracht van je kernspieren (ook wel powerhouse genoemd) 

De nadruk van Pilates ligt vaak op de kern (of centrum) waaruit elke beweging uit voorkomt. Denk aan buikspieren, rugspieren, ademhalingsspieren, bekkenbodem en wervelspiertjes. De kern (of centrum) bestaat uit alle omringde spieren vanuit de wervelkolom. Deze wil je sterk en buigzaam houden zodat de wervelkolom het lichaam kan ondersteunen en stabiliseren. 

  1. Het verbetert de flexibiliteit en mobiliteit 

Flexibiliteit is de hoeveelheid passieve rek in een spier. Mobiliteit is het bewegingsbereik van een gewricht. Een goede mobiliteit vereist flexibiliteit maar ook kracht. In de Pilates willen wij een goede balans creëren tussen flexibiliteit en kracht om de mobiliteit te optimaliseren. De Pilates oefeningen worden gegeven in een bepaalde flow, waarbij er bewogen wordt met vloeiende overgangen, gecontroleerde bewegingen en wat vaak langzaam uitgevoerd wordt. Dit zorgt voor een mooie combinatie van kracht en flexibiliteit. 

  1. Het verbetert de postuur en lichaamsbewustzijn 

In de pilates worden overbelaste spieren ontlast en onder belaste spieren geactiveerd. In Nederland leven wij in een maatschappij waarbij wij veel naar voren zitten, denk aan achter de computer zitten, op je telefoon kijken en autorijden. Hierbij gebruiken wij bijvoorbeeld de gluteus (bilspieren) nog heel weinig. Dit zorgt voor een kanteling in je bekken naar achter en daardoor zou je lage rugklachten kunnen krijgen, omdat deze de bilspieren moeten gaan opvangen. Dit is een voorbeeld, maar in de Pilates kijken wij dus naar de uitlijning van het hele lichaam, zoals het ideale bewegingsbereik van de gewrichten en een balans tussen alle tegengestelde spieren. Door jou hiervan bewust te maken zal jouw houding verbeteren. 

  1. Het vermindert rugklachten 

Zoals eerder benoemd richten wij ons voornamelijk op de kernspieren. Om de rug te beschermen en te stabiliseren willen wij de diepere laag buikspieren, bekkenbodem en bilspieren sterker maken, maar ook leren los te laten. Zodat jouw centrum goed samenwerkt en sterker wordt. 

  1. Het verhoogt de energie 

In de Pilates focussen wij ons op ademhaling. Ademhaling is basisprincipe nummer 1. Door daarop te concentreren, activeer je niet alleen de diepe laag buikspieren, maar stimuleert het ook de ontspanning, zuurstofstroom en bloedcirculatie. Dit geeft een boost aan energie. 

  1. Het verbetert de balans 

Pilates verbetert het evenwicht, niet alleen door de kernversterking, maar ook door de focus van de uitlijning van het lichaam en het unilateraal bewegen. Unilateraal bewegen is dat je links apart van rechts beweegt, zodat je sterke kant jou niet kan helpen met de oefening. Als je rechts bent, is vaak je mobiliteit aan de rechterkant een stuk beter. Als deze kant veel sterker wordt zorgt je lichaam ervoor dat je uit evenwicht raakt en dit kan je dan oplossen door links weer sterker te maken. 

  1. Het vermindert stress

Er zijn vele voordelen als je meer lichaamsbewust bent. Stress vermindering is er ook een van. Door de innerlijke focus en gebruik van de ademhaling kan dit je zenuwstelsel reguleren. Dit betekent, dat een low impact training je kan halen uit de overlevingsmodus, je cortisol hormoon kan verlagen en stress op de langere termijn kan verminderen.

  1. Het verhoogt je immuniteit

Door de corona is immuniteit nog belangrijker geworden. Pilates zorgt ervoor deze te versterken op zowel fysiek als mentaal vlak. Op fysiek vlak zorgt pilates voor een betere bloedsomloop en stimuleert het de bindweefsel en lymfe. Op mentaal vlak zorgt het voor stress vermindering en als uitlaatklep. 

  1. Het verbetert sportprestaties en voorkomt blessures 

Pilates kan je sport naar een hoger niveau tillen doordat pilates jouw spieren in evenwicht brengen. Dit stelt je in staat om sneller te reageren en blessures te voorkomen. Onderzoek toont in meerdere sporten; verbeterde snelheid, toename van romp kracht, een stabielere kern, verbeterde verticale sprong en betere flexibiliteit bij het trappen. In Italië is reformer pilates een standaard training onder de professionele voetballers. 

  1. Het stimuleert speelsheid

Waar anders kan je rollen als een bal, hangen in de banken en je eigen grenzen ontdekken in bepaalde oefeningen en nieuwe posities? Pilates zorgt voor een gevoel van spel en vooruitgang, dit maakt Pilates zo leuk. 

Wil jij meer weten over onze werkwijze en wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur ons een mail naar info@studiobpe.nl.