Wat is Yin Yoga

Yin yoga is een fysieke en mentale uitdaging. Je komt in een houding tot een geschikte diepte waarin je genoeg sensatie ervaart en tegelijkertijd kunt ontspannen met als voordeel dat het energetische lichaam wordt gestimuleerd. Naast het fysieke lichaam heeft iedereen ook een energetisch lichaam. Deze zijn altijd met elkaar verbonden. Een energetisch lichaam is een verzamelnaam voor alle veronderstelde energiestromen in ons lichaam. 

Je blijft in een houding voor langere tijd om het dieper gelegen bindweefsel sterker en langer te maken, wat leidt tot een flexibeler fysiek lichaam (spieren en gewrichten). 

Yin Yoga telt 26 houdingen, maar hierin zijn weer variaties. De docenten bij Studio BPE geven je verschillende differentiaties en equipment mee, zodat jij je goed voelt in de houding.  

Yin Yoga als me-time en rustmoment in ons drukke leven 

Wat kan Yin Yoga toevoegen aan jou leven?

Flexibeler worden 

Yin yoga focust zich voornamelijk op het bindweefsel en de gewrichten. Het is niet gek als jij voor 5 minuten in dezelfde houding blijft. Doordat jij minuten een houding vasthoudt zak jij steeds dieper in je lichaam, hierdoor ontspan jij meer dan alleen met je spieren. Het geeft extra aandacht aan je bindweefsel en spieren, wat goed is als jij veel spanning in je lichaam hebt, veel sport of overbelaste gewrichten hebt. 

Rust in je lijf en hoofd

Toen ik voor het eerst een yin yogales volgde had ik een persoonlijke confrontatie. Het vraagt acceptatie en geduld om minutenlang in dezelfde houding te blijven. Ik heb hier echt mee leren omgaan en dit heeft wel een aantal lessen geduurd. Je hebt in deze les de tijd om naar binnen te keren; wat voel je tijdens een houding, waar zit te spanning, kan ik het loslaten? Dit stukje mindfullness zorgt voor rust in je hoofd en lijf. 

Spanning in lijf verlichten

Yin yoga helpt je bewuster met stress om te gaan. Als jij in je houding staat, leer je omgaan met wat jij op dat moment tegenkomt. Je hoofd schiet in het begin van links naar rechts. In mijn geval dacht ik aan wat ik nog allemaal moest doen, jeetje het wordt ongemakkelijk hoelang nog, ik trek het even niet meer hoor, zal ik stoppen, nee ik stop niet, zal ik morgen of straks nog de boodschappen doen. Naderhand werd ik bewuster van mijn gedachtes en kon ik deze beter sturen. Als jij vaker Yin Yoga beoefent zou je zien dat jij dit ook meeneemt in je dagelijks leven. 

Yin yoga is een toegankelijke vorm van yoga

In deze yogavorm beweeg je langzamer en heb jij de tijd om houdingen te ontdekken. Het gaat hier niet om wie het meest flexibel is of hoe stijf jij bent, maar dat jij rust en ontspanning vindt in je eigen lichaam. Dit kan je doen op jouw niveau en kan je in je eigen tempo uitvoeren. 

Maak kennis met Yin Yoga bij Studio BPE

Ben jij benieuwd geworden naar deze les? Meld je dan nu aan via het lesrooster voor de introductie, zodat jij het 3 lessen kan proberen. Wij hebben matjes, bolsters en blokken in de studio, om jou in je de houding te ondersteunen. Zorg zelf dat jij warme kleding aan trekt en neem eventueel een dekentje mee.

Heb jij nog vragen over de Yin Yoga? Mail gerust naar info@studiobpe.nl, ik denk graag met je mee over jouw gezondheid doelstellingen.